PROGRAM 2022

Medlemskväll i Bålsta, tisdagen den 8 februari, kl.18.00 – ca 20:00.

Plats: Åbergs museum.

 

Håbo kommuns planerings-chef Anna Atterlöf berättar om kommunens hållbarhetsstrategi och grönstrukturprogram. Hon berättar även om de håll-barhetslöften som kommunen har tecknat. Hon kan även svara på frågor om specifika projekt som kommunen jobbar med just nu.

 

Vi fikar och har du fröer att dela med dig av – ta med dig dem! Tips: Lägg fröerna i ett kaffefilter och skriv växtens namn på filtret.

 

Anmälan till Ingela Boman, 073-672 68 86, bomansbacke@gmail.com senast lördagen den 5 februari.

Föredrag: Välkommen till pionernas underbara värld!

tisdagen den 1 mars kl. 19.00.

Plats: Biblioteket i Enköping, Ågatan 29.

 

Leena Liljestrand, grundare,  ordförande och eldsjäl i Svenska Pionsällskapet öppnar ett fönster till pionernas värld. Leenas trädgård rymmer ca 220 pioner, både vanliga sorter, vildarter och sällsynta samlarobjekt.  Hon visar vackra bilder och går igenom plantering, skötsel, gödsling och klippning och hur hon hanterar ovälkomna sjukdomar.

 

                                                       

Boka plats: biblioteket@enkoping.se telefon 0171-625510.


 

Årsmöte

söndagen den 13 mars, kl. 14:00.

Plats: Hjälsta bygdegård

 

Vi börjar som vanligt med ett intressant föredrag. Maj-Lis Pettersson, hortonom och växtskyddsexpert, som vi känner från radio och TV kommer och ger oss tips inför odlingssäsongen. Hon talar också om vad och hur vi odlar bäst både på friland och i växthus. Dessutom avslöjar hon vilka växter som är hennes favoriter och varför.

 

Efter Maj-Lis föredrag fortsätter vi med årsmötesförhandlingar, kaffe och lotteridragning. Motioner till årsmötet lämnas till Kristin Kvist, Sparrsätra Lådö 30, 745 95 Enköping, ladoligan@gmail.com senast lördagen den 12 februari 2022.

 

Anmälan till Ewa Lindberg, ewa.liev@telia.com, 070-578 62 07 senast lördagen den 5 mars.

Bussresa till Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan

fredagen den 1 april

 

Vi åker buss till Nordiska Trädgårdar, den största och populäraste trädgårdsmässan i Norden. Årets mässa har temat ”Blomstertid. Den kommer”. Låt dig inspireras av föreläsningar, rådgivare, experter, och trädgårdsprofiler. Du kan också handla nästan allt du behöver till trädgården.

Kostnad: 250 kr för medlemmar och 300 kr för icke medlemmar. Inträde till mässan tillkommer. Du kommer att hitta en rabattkod för medlemmar i tidningen Hemträdgården.

Researrangemang: Bussen utgår från Resecentrum i Enköping kl. 08:15 och från Shell-macken i Bålsta kl. 08:30. Hemresa ca kl. 15:30.

 

Anmälan till: Kristin Kvist, ladoligan@gmail.com eller 070-756 13 97 senast tisdagen 29 mars.

Möt våren i Ekolsunds slotts arboretum                                                      

torsdagen den 12 maj kl. 18:00


På våren tycks alla träd ha olika grön färg. På sommaren är variationen inte lika stor. Vi hoppas få se många olika nyanser av grönt, när vi får en guidad tur i Ekolsunds arboretum. Vi samlas på Värdshusets parkering. 

Ingen kostnad för medlemmar, men 100 kr för icke medlemmar.

Anmälan till Christina Broman chbroman@gmail.com, 070-259 44 07 senast 8 maj.

 

Gjuta i betong och hypertufa tillsammans med

Kristin Kvist.

lördagen den 21 maj,                                                 kl.10:00 - 14:00.

Plats: Hos Kristin i Lådö. 

                         

Ta med: Matsäckskorg.

 

Vi gjuter i finbetong och den som vill kan testa att gjuta i hypertufa (cement, sand och torv). Både nybörjare och mer erfarna kan delta. Ta med formar att gjuta i, t.ex. plastkrukor och burkar eller förpackningar. Vill du gjuta en kruka eller skål behöver du både en inre och en yttre form. Vi träffas sedan en kväll några dagar senare när betongen brunnit och tar loss formarna och ser det färdiga resultatet.

 

Kostnad: 100 kr för medlemmar och 250 kr för icke medlemmar.  Betong och hypertufa ingår i priset. Du behöver en hink att blanda betongen i, slev eller spatel att blanda med och gummihandskar.

 

Anmälan till: Kristin Kvist, ladoligan@gmail.com eller 070-756 13 97,

senast den onsdagen den 18 maj.

Välkomna på växtloppis i Enköping!                    lördagen den 11 juni, mellan kl. 12:00 –14:00.

Plats: Biblioteket, Enköping, Ågatan 29.                                

Aktiviteten är en öppen aktivitet som vänder sig  till odlingsintresserade. Kom och sälj, byt eller skänk bort av ditt överflöd.

Praktiska detaljer: Växtloppisen håller till framför entrén till biblioteket. Biblioteket håller med bord. Det går att stanna en kort stund utanför biblioteket för avlastning och biblioteket har en pirra att låna ut. För mer information kontakta biblioteket 0171- 62 55 90 eller  biblioteket@enkoping.se

För att vi ska vara säkra på att det finns växter och att borden räcker till ber vi dig anmäla dig antingen på anmälningslistan i bibliotekets reception eller på 0171-62 55 10 eller 0171- 62 55 90 senast fredagen den 10 juni.

Studiebesök på Lugnets plantskola

Onsdag 20 juli kl. 14:00

Plats: Sigtunavägen 12, Häggeby

 

På Lugnets plantskola odlas årligen ca 15 miljoner granar och tallar till det svenska skogs-bruket.

Följ med på en rundtur och se hur de olika produktionsmomenten går till och lyssna till hur man planerar en så här stor verksamhet. Dessutom kommer ni få veta mer om hur man väljer ut vilka provenienser som skall odlas och hur man tar fram odlingsmaterialet, alltså fröna.

 

Anmälan till Stefan Ivarsson, stefan.ivarsson@gmail.com, 070- 676 09 39 senast 17 juli.

 

Vi är välkomna till Lia Starälv

Onsdag 6 juli kl. 18:00

Plats: Solkulla Matskog, Kulla 9

Örsundsbro

 

Kanske en ny infallsvinkel till odling. Lias utgångspunkt är att skapa en permaodling, skogs-trädgård - matskog utanför köksfönstret. De växter hon planterar intill varandra ska trivas ihop och stödja varandra i motståndskraft mot ohyra och svampangrepp. Växterna ska dela med sig näring och kväve och locka till sig insekter och djur. Allt för att ”skogen” skall bli ett hållbart ekologiskt litet system. Det behövs nödvändigtvis inte en stor trädgård, det går att skapa en permaodling runt ett träd i den lilla trädgården

 

Anmälan till Ewa Lindberg, ewa.liev@telia.com, 070-578 62 07 senast söndag 3 juli.

 

                                                          


Trädgårdsbesök hos Tim Öhlund

En kväll i augusti.

Plats: Litslena-Djurby 5. 

 

För fem år sedan besökte vi Tim Öhlunds trädgård i Litslena-Djurby och nu är det dags för återbesök. Tim har omfattande grönsaks-odlingar där han, i tillägg till grönsaker som vi uppfattar som typiskt svenska, även odlar grönsaker som förknippas med Amerika och Japan. All odling är ekologisk.

Hans grönsaksträdgård omgärdas av träd och buskar som kompletteras med vackra blommor, allt för att skapa en ombonad odlingsmiljö som även älskas av fåglar och nyttiga insekter. Tim lär även ut hur man tillagar grönsaker på asiatiskt vis.

Titta gärna in på hans blogg: timogarden.wordpress.com

Anmälan till Monica Härlin, 070-527 51 77, monicaharlin49@gmail.com

Johan Arvidsson, trädgårdsmästare i Enköpings parker tar oss med på en rundtur i det nya parktåget. 


söndagen den 14 augusti 11:00 -13:00 cirka, med start i Drömparken.


Parkerna är vackra året om, men i augusti är blomningen som intensivast tack vare många höstblommande perenner och att alla gräsen har fått sina vackra vippor. Vi besöker naturligtvis Drömparken men även den nyrustade Fridegårdsparken, det nya woodlandet i Körsbärsdalen och Åpromenaden. Vi hinner kanske något mer. Det nya tåget rymmer 40 personer.  

 

Anmälan till: Ewa Lindberg, ewa.liev@telia.com  070-578 62 07, senast fredagen den 12 augusti.  

Trädgårdsbesök hos Marie Backlund, Brunnstavägen 34, och Anna-Karin Nygren, Tallbovägen 3 B, båda i Övergran, Bålsta.


söndagen den 14 augusti, 14:00 – 17:00. 


Två trädgårdar som verkligen är inspirerande och bjuder besökaren på en massa idéer. Även insekterna får sitt. Härliga stora växthus och omfattande grönsaksodlingar, smakfulla planteringar, dammar, bäckar, höns och en miniträdgård för de små. 

Anna-Karin bjuder på kaffe i sin trädgård och Maries dotter älskar att dra upp sticklingar som hon gärna säljer. Följ gärna Marie och Anna-Karin på Instagram, marie.tradgard och annakarinssss.  Ingen anmälan, bara att komma.

 

Medlemskväll i Enköping

onsdagen den 9 november, kl. 19:00.

 

Plats: Wallinska gården, Kryddgårdsgatan 8 A, Enköping.

 

Klas Olof Ohlsson som bor i Tillinge utanför Enköping har sysslat med biodling sedan 1973 och är en av landets ca tolv tusen biodlare. Med utgångspunkt i sin långa erfarenhet kommer han att berätta om hantverket och binas betydelse för pollineringen av vilda och odlade växter. Han beskriver även hur framtiden ser ut för biodlingen och vilka faror som lurar runt hörnet för de oersättliga bina. 

 

Anmälan till Ewa Lindberg, ewa.liev@telia.com, 070-578 62 07, senast söndagen den 6 november.